Landschappen en wildlife in Kenia

(8 – 19 februari 2025; VOLGEBOEKT)

De meeste mensen denken bij Kenia aan de Masai Mara maar Kenia heeft zoveel meer te bieden. Voor de derde keer bieden Evert Doorn en ik een reis aan hier naartoe, in samenwerking met Wow Safaris. Dit keer een rondreis Kenia!

fotoreis Kenia

Kenia

In het oosten van Afrika, op de evenaar, ligt Kenia. Vooral bekend geworden van de beroemde film met Meryl Streep en Robert Redford: Out of Africa. Zeg je safari, dan zeg je Kenia. Natuur zoals natuur bedoeld is. Ongerept en wijds en uitgestrekt.

Deze reis laat je meerdere kanten van dit prachtige land zien. Tijdens deze reis van 12 dagen (11 overnachtingen) doen we een aantal iconische natuurreservaten aan: Tsavo (East en West) en Amboseli in het zuiden en, centraler gelegen, Samburu en Ol Pejeta. Natuurlijk zien we ongetwijfeld de grote katten (leeuw, luipaard en cheetah), maar er is zoveel meer: olifanten, giraffen, neushoorns, allerlei antilopen, zebra’s, een heel rijk vogelleven en nog veel meer.

Kenia: wat feiten

Kenia grenst aan meerdere landen: in het noorden aan Ethiopië, in het oosten aan Somalië en aan de Indische Oceaan, in het zuiden aan Tanzania en in het westen aan het Victoriameer, Oeganda en Zuid-Sudan. 

Het is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland maar heeft naar verhouding veel minder inwoners: ongeveer 55 miljoen. De bevolking bestaat uit heel veel verschillende stammen, die allemaal hun eigen gebruiken, taal en cultuur hebben. De Kikuyu, Masai en Turkana zijn de meest bekende. In het hele land wordt naast de eigen stamtaal meestal ook Engels en Swahili gesproken. 

Kenia heeft een tropisch klimaat en ligt op de evenaar. 

Rondreis

Omdat Kenia zoveel meer te bieden heeft dan alleen de Masai Mara (voor de meeste mensen welbekend), bezoeken we in deze reis meerdere parken en gebieden. De afwisseling in het landschap en in de flora en fauna die ter plekke te vinden is, maakt deze reis heel bijzonder! Op het kaartje hieronder zie je in grove lijnen de route. 

Iedereen is welkom

Deze reis is voor iedereen die van natuur houdt, het leuk vindt om foto’s te maken en het geduld heeft om rustig te observeren en te wachten op dat ene geweldige moment! Ook al is het een fotoreis, je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn of een zeer ervaren safari-ganger. We willen simpelweg dat je volledig geniet van alles dat Kenia je te bieden heeft. En we willen je volop de gelegenheid bieden om fantastische foto’s te maken, op welk niveau dan ook. Het fotograferen van landschappen en wildlife vereist soms wel wat andere skills dan wat je misschien gewend bent, maar we kunnen je daar absoluut bij helpen.  

Maar let op: er is per reis slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en exclusieve rondreis!

“Dankzij de ervaren rangers en trackers en Simone’s kennis van de bush en de dieren die er leven hebben we ontzettend veel gezien en geleerd.  Ik ben met veel fantastische foto’s thuisgekomen.” (Wim Blom)

Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
fotoreis Kenia

een aantal van mijn ‘best of’ foto’s uit Kenia

Details

Overnachtingen 

We slapen in verschillende soorten accommodaties: lodges met kamers en met tenten. Omdat we vooral op pad zullen zijn, hebben we gekozen voor niet ál te luxe plekken. Een bad en een spa zijn leuk, maar wie zit er in een stoombad als je ook leeuwen kunt zien? Er is wel overal wifi, je kunt je apparatuur opladen en op sommige plekken is ook een zwembad. 

Hieronder vind je een impressie van de verschillende overnachtingsplekken.

Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp

We slapen soms in een kamer, maar ook af en toe in een luxe tent, met eigen badkamer. Slapen in een tent klinkt misschien wat avontuurlijk, maar de kampen zijn omheind, dus de grote dieren komen niet tot bij je tent. En het is geweldig om ’s nachts in je bed te luisteren naar het geluid van de cicaden en een hyena in de verte!

Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp

Vervoer

Vanaf Nairobi, waar de rondreis start, hebben we de beschikking over ons eigen vervoer met twee plaatselijke chauffeurs/gidsen. Daarbij maken we gebruik van half-open 4×4 safari-auto’s: de perfecte manier om dieren te zien en foto’s te maken! Er passen normaal gesproken zes deelnemers in zo’n auto, maar omdat we jullie graag allemaal de kans willen geven mooie foto’s te maken, zullen we nooit met meer dan drie deelnemers in de auto zitten. Zo heeft iedereen genoeg plaats voor zijn camera-uitrusting en kun je makkelijk aan beide kanten van de auto fotograferen. Bovendien kan ook het dak open en kun je dus ook vanuit daar aan de gang met je camera.

safari vehicle
safari vehicle

Begeleiding

Begeleiding

Vanuit WOW Safaris gaan twee ervaren plaatselijke gidsen mee die de auto’s zullen besturen, de radio hanteren (daarmee staan we in contact met andere auto’s in het gebied) en die de eindverantwoordelijkheid hebben. Deze gidsen zijn bovendien gewend met (professionele) fotografen of film crews te werken, wat betekent dat ze weten wat de beste plekken zijn voor fotografie, en hoe je als fotograaf of filmer om wil gaan met het licht.

Daarnaast gaan wij met jullie mee als ervaren wildlife fotograaf. Dat betekent dat we je veel kunnen bijbrengen op het gebied van wildlife fotografie. Denk aan de perfecte camera instellingen (die zijn voor wildlife weer heel anders dan bijvoorbeeld voor portretfotografie of bruiloften), hoe je optimaal gebruik maakt van het licht, en hoe je met speciale technieken creatieve wildlife beelden kan maken. Dat doen we zowel onderweg tijdens de drives, als ook tussendoor in het kamp waar we je kunnen helpen met tips voor het selecteren of nabewerken van je foto’s in Lightroom.

Evert en Simone

Evert Doorn

Evert heeft in het verleden een overlandtrip van zeven maanden gemaakt van de UK naar Kaapstad en is daarna zeer regelmatig terug gegaan naar Afrika. Hij heeft ervaring als wildlife fotograaf in Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, India en vooral Kenia en heeft meerdere fotoreizen begeleid in Kenia. De grote katten zijn favoriet, maar ook de kleine dieren en landschappen vindt hij interessant. In Nederland is Evert al jarenlang een zeer professioneel fotograaf voor bruiloften en zakelijke opdrachten. Daarnaast is hij  docent bij de Gooische Fotoschool en vanuit die rol heeft hij dus veel ervaring met het bijbrengen van kennis. Zijn werk kun je zien op Instagram: @thewildsite

Simone Janssen

Simone heeft als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heeft ze een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. Intussen heeft ze meerdere fotoreizen begeleid naar Kenia en Zuid-Afrika. In Nederland is Simone een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor bruiloften, maar zodra het even kan reist ze weer naar Afrika! Daarnaast heeft ze in het verleden jaren gewerkt als trainer/coach dus ook Simone kan kennis goed overbrengen. Haar werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika

“De reis was alles en meer dan ik van te voren kon bedenken. De tijd die je krijgt bij de dieren is zo fijn om te fotograferen, maar zeker ook om alles in je op te nemen. Ik heb er veel van opgestoken. Dingen die ik voor al mijn verdere foto’s kan gebruiken, maar zeker ook de kennis van Simone over het gedrag van de dieren en het gebied waar we verbleven. Ik vond dat een waardevolle bijkomstigheid en daardoor ben ik met veel mooie foto’s thuisgekomen.” (Yvonne Woning) 

Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
Kalahari conservancy

Uitrusting

Neem een camera mee die je goed kent. Wij raden je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een zoomlens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan een 400, 500 of zelfs 600 mm lens. Bean bags om je lens te ondersteunen zijn aanwezig in de auto’s. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ’s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken. Materiaal huren is ook een optie! Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met ons op.

Denk er ook aan dat je genoeg opslag bij je hebt, ook om eventueel een backup te maken. Een laptop of veel geheugenkaartjes zijn geen overbodige luxe!

fotoreis Kenia
camera's
fotoreis Kenia

Extra’s

We bieden deze fotoreis aan met als start- en eindpunt Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan bijvoorbeeld de kust, Zanzibar, Tanzania of Zuidelijk Afrika, dan kan dat natuurlijk. Ik heb zowel in oostelijk als in zuidelijk Afrika goede contacten die je daar prima bij kunnen helpen. Maar dit kun je natuurlijk ook gewoon zelf doen. 

wildlife photography

 

Waarom is dit specifiek een fotoreis?

 • om te beginnen ga je veel leren op het gebied van (wildlife) fotografie! Wij slapen, eten en drinken fotografie en zijn niet alleen gepassioneerd over deze vorm van fotografie, maar ook heel gemotiveerd om onze kennis te delen en ervoor te zorgen dat jij met mooie foto’s thuiskomt
 • we hebben ruimte in de auto, niemand hoeft in het midden te zitten
 • we kunnen je als wildlife en landschapsfotograaf helpen bij het maken van de beste foto (en over de meeste dieren ook nog wel wat vertellen)
 • er is geen haast om het volgende dier te vinden en een lijstje af te vinken; we maken foto’s zolang we willen en niemand vraagt ‘ben je al klaar?’
 • eenmaal in de accommodatie is er alle tijd om foto’s te bekijken en te editen, van elkaar te leren en urenlang over fotografie te praten!

“Het was een supermooie reis… En ik ben verbaasd hoe mooi de foto’s zijn geworden. Met veel geduld en een grinnik en een knipoog leerde Simoon me de kneepjes.” (Sarah Beek)

Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
Kalahari conservancy

Data en kosten

Reisdata: zaterdag 8 tot en met woensdag 19 februari 2025; VOLGEBOEKT

Kosten: USD 5395 per persoon (op basis van de wisselkoers in april 2024 ongeveer € 5070)

De totale kosten zijn op basis van een tweepersoonskamer. Wil je liever geen kamer delen? Dat kan natuurlijk ook. Voor een meerprijs van USD 750 heb je overal het rijk alleen. Er is een aanbetaling van 30% verschuldigd. De betaling en prijs is in USD omdat je rechtstreeks boekt bij WOW Safaris en dat is gevestigd in Kenia.

Korte dagindeling:

 • Dag 1: aankomst in Nairobi, eerste meeting
 • Dag 2: vroeg vertrek Tsavo East, namiddag drive
 • Dag 3: Tsavo East
 • Dag 4: vertrek naar Tsavo West, namiddag drive
 • Dag 5: ochtend drive, vertrek naar Amboseli
 • Dag 6: Amboseli
 • Dag 7: ochtend drive, vertrek naar Nairobi
 • Dag 8: vertrek naar Samburu, namiddag drive
 • Dag 9: Samburu
 • Dag 10: vertrek naar Ol Pejeta, avond drive (donker)
 • Dag 11: Ol Pejeta
 • Dag 12: aankomst in Nairobi, einde

Wat is inbegrepen?

 • alle vervoer van Nairobi naar Nairobi
 • elf overnachtingen op basis van tweepersoonskamers
 • Engelssprekende plaatselijke gids
 • Nederlands en Engels sprekende professionele fotograaf
 • maaltijden zoals in het dagoverzicht beschreven
 • alle toegangsgelden
 • koffie, thee en water

Wat is niet inbegrepen?

 • internationale vluchten
 • alle drankjes en snacks en de maaltijden die niet in het dagoverzicht zijn genoemd
 • eventuele reisvaccinaties
 • reis- en annuleringsverzekering
 • fooi en souvenirs
wildlife photography

Uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 aankomst Nairobi

De meeste vluchten vanuit Europa komen in de (late) avond aan. Vandaag halen we jullie van het vliegveld, maken kort kennis met elkaar en dan gaan we snel slapen: morgen vroeg op pad! 

Dag 2 (ontbijt, lunch, diner)

Na een vroeg ontbijt (eventueel kunnen we een zogenaamd ‘packed breakfast’ meenemen), gaan we op pad naar Tsavo East. Dit is een rit van ongeveer een halve dag waarbij we de stad steeds meer achter ons zullen laten. Tsavo East staat bekend om het rode zand dat prachtige foto’s met rood stof in een zachte zonsondergang kan opleveren. East wordt gescheiden van West door de bekende spoorlijn die loopt van Nairobi naar Mombasa aan de kust. Na de lunch, en als we zijn ingecheckt, vertrekken we voor een eerste drive in het park. 

Dag 3 (ontbijt, lunch, diner)

Vandaag verkennen we Tsavo East verder. Afhankelijk van waar de dieren zich bevinden maken we een losse ochtend in namiddag drive, of we doen een hele dag. Dit zijn dingen die we vaak ter plekke pas kunnen beslissen. Tsavo is veel rustiger dan bijvoorbeeld de Masai Mara waardoor we hier echt de kans hebben om uitgebreid te fotograferen. Duimen voor veel ontmoetingen met dieren!

Dag 4 (ontbijt, lunch, diner)

Vandaag verlaten we, na waarschijnlijk een korte ochtend drive, het oostelijk deel van Tsavo. We steken de spoorlijn en de snelweg over en komen aan in Tsavo West, aan de grens met Tanzania. In dit gebied zien we de sporen van vulkanen, moerassen en waterbronnen: alles bij elkaar een heel interessant landschap! En door het rode stof kleuren de olifanten hier net zo rood. Hoe gaaf!

Dag 5 (ontbijt, lunch, diner)

Tsavo West is lang niet zo groot als East en daarom slapen we hier maar één nachtje. Vandaag hebben we een vrij korte rit, naar Amboseli. Eindelijk is het tijd voor dat iconische beeld: de Kilimanjaro, die vanuit het niets in zijn eentje majestueus oprijst in het vlakke landschap. Natuurlijk hopen we op een open hemle en olifanten in de voorgrond. Maar anders kunnen we ons hart hier ook ophalen aan allerlei prachtige vogels (pelikanen, ijsvogels, flamingo’s), de nijlpaarden en alle andere dieren die hier leven.

Dag 6 (ontbijt, lunch, diner)

Vandaag hebben we de hele dag de tijd om Amboseli verder te verkennen. Intussen houden we vanuit onze ooghoeken steeds in de gaten of er al olifanten zichtbaar zijn voor de Kilimanjaro!

Dag 7 (ontbijt)

Omdat de rit naar Samburu op één dag te lang is, maken we vandaag een tussenstop in Nairobi. Dat geeft ons meteen de kans om eventueel wat inkopen te doen. In principe is iedereen vrij om in de avond te doen waar ie zin in heeft. Er is een prima shopping mall vlak naast het hotel waar je wat kunt eten, maar je kunt ook even wat kopen bij de plaatselijke supermarkt en vroeg je bed in duiken.

Dag 8 (ontbijt, lunch, diner)

Weer vroeg dag! Maar ditmaal richting Samburu in het noorden. Onderweg komen we langs de grillige bergtoppen van Mount Kenya. Daarna verlaten we de hoogvlakte en zal de temperatuur stijgen. Samburu ligt namelijk in semi-droog woestijn gebied en dat heeft invloed op zowel het landschap als het dierenleven! In Samburu vind je bijvoorbeeld de generoek (of girafgazelle), maar ook de roofdieren zijn hier veelvuldig aanwezig. Samburu is tevens een mooie plek om (roof)vogels te spotten en grote kuddes olifanten. Na aankomst en lunch gaan we een middag drive doen.

Dag 9 (ontbijt, lunch, diner)

Een volle dag de tijd in Samburu. We trekken eropuit om weer nieuwe landschappen te ontdekken en dieren te vinden. 

wildlife photography

Dag 10 (ontbijt, lunch, diner)

Een korte rit vandaag. Na een ochtend drive verlaten we Samburu alweer en trekken we iets terug naar het zuiden, in de richting van Nairobi. Maar: we zijn er gelukkig nog niet! Eerst slapen we nog twee nachten in Ol Pejeta.

Ol Pejeta is een 90.000 hectare groot natuurreservaat in privaat beheer. De plek staat bekend als het grootste zwarte neushoorn sanctuary in Oostelijk Afrika, en werkt nauw samen met de lokale gemeenschap. In het reservaat zijn naast de neushoorns ook de grote katten aanwezig (hoewel luipaarden vrij schuw zijn) en af en toe worden er zelfs wilde honden gespot.

Na aankomst en lunch gaan we in de middag en avond in het donker op pad! Een unieke kans om heel mooi en spannend beeld te maken, want omdat we met twee auto’s zijn, kunnen we elkaar helpen met koplampen voor spannend licht. We hopen dat we dieren gaan zien die alleen in de nacht actief zijn, zoals bepaalde kleinere katten, uilen en aapjes.

Kalahari conservancy

Dag 11 (ontbijt, lunch, diner)

De laatste volle dag safari vandaag. Waar heb je nog geen foto van? Dacht je aan het begin van de reis: oh die impala komt nog wel? Vandaag is je laatste kans om het alsnog te doen! En wie weet wat voor spannends we verder nog gaan tegenkomen.

Dag 12 (ontbijt)

Dit is toch echt de allerlaatste dag. Na een korte ochtend drive rijden we moe maar zeer voldaan terug naar Nairobi, waar we laat in de middag zullen aankomen. De meeste vluchten richting Europa vertrekken pas laat in de avond dus daarvoor zijn we dan prima op tijd. En, hoeveel foto’s heb jij deze reis geschoten?

fotoreis Kenia

Boekingen

Je boekt rechtstreeks bij WOW Safaris. Zodra de reis vol is, ontvang je de factuur voor de aanbetaling. Hiermee verzeker je jezelf van een plaats. Het resterende deel dient 90 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen. De reis gaat door met zes deelnemers.

Een safari is een bijzondere reis en we bieden je de mogelijkheid om mee te gaan op een heel exclusieve fotorondreis in Kenia. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee en vul dat boekingsformulier in!

Heb je toch eerst nog wat vragen? Gebruik dan het contactformulier. Veelgestelde vragen vind je ook in de FAQ.

Boekingsformulier

fotoreis Kenia