veelgestelde vragen (FAQ) 

Hieronder vind je antwoord op de meeste veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan even contact met me op via het contactformulier of stuur me een berichtje op Whatsapp: +31655121414.

(click here for the English version of the FAQ)

FAQ

  • Ik ben echt een beginner, kan ik dan toch mee?

    Zeker! Omdat de groepen zo klein zijn is er ruimte om iedereen op zijn eigen niveau te begeleiden. Ik heb ervaring met deelnemers die voor het eerst een camera in hun handen hebben en met deelnemers die zelf professioneel fotograferen; alles kan!

  • Waarom zijn dit specifiek fotoreizen?

    We nemen overal echt de tijd. We wachten op het beste licht, we wachten op interessante actie en we wachten op dat ene moment. Het leuke van een hele week met je camera bezig zijn, is bovendien dat je in korte tijd echt grote stappen maakt. En ook van de vragen van de andere deelnemers steek je vaak wel wat op.

  • Waar bestaat de begeleiding uit?

    Als we aan het fotograferen zijn, fotografeer ik meestal mee. Dat is omdat ik het leuk vind om te doen, maar het helpt me ook om te zien waar jullie (mogelijk) tegenaan lopen en ik kan dus direct vertellen hoe je bepaalde dingen kunt oplossen. Zo vertel ik vaak wat op een bepaald moment mijn instellingen zijn, waar ik op focus, wat ik verwacht of welke compositie ik kies.

    En ook al ben ik aan het fotograferen, mijn oren staan altijd open dus je kunt echt alles aan me vragen: hoe je iets moet doen, welke instelling ik aanraad, waar bij jou die instelling zit, waarom een bepaald iets niet lukt en noem maar op.

    Zoals al eerder gezegd: ik probeer bij iedereen aan te sluiten op je persoonlijke behoefte!

  • Hoe intensief zijn de reizen?

    In vrijwel alle reizen wordt weinig gewandeld en weinig fysieke inspanning verwacht. We zitten voornamelijk in de auto, vanwege de afstanden en de veiligheid. Wel zijn het soms lange dagen en korte nachten omdat we zoveel mogelijk gebruik willen maken van het mooiste licht, bij zonsopgang en zonsondergang.

  • Waarom is er zo’n prijsverschil tussen bijvoorbeeld Namibië en Kenia?

    Sommige landen zijn van zichzelf simpelweg duurder: accommodatie, toegangsgelden voor de parken en bijvoorbeeld brandstof kosten gewoon meer dan in andere landen. Dat hangt deels samen met hoe populair landen zijn voor toerisme.

  • Mijn niet-fotograferende partner wil graag mee, kan dat?

    Ja hoor, dat kan zeker. Het betekent wel dat je partner dan soms wat meer geduld moet opbrengen en naar heel veel gesprekken over fotografie gaat luisteren. Maar als hij of zij dat prima vindt: absoluut welkom! Fotograferen is niet verplicht.

  • Ik heb alleen een compact camera, kan ik mee?

    Zeker kun je mee! Realiseer je alleen wel dat het wellicht wat frustratie oplevert als je camera bijvoorbeeld niet zoveel zoom heeft. Zeker als je af en toe de foto’s van de andere deelnemers ziet. Compact camera’s zijn er, net als alle camera’s, in zoveel soorten en kwaliteiten. Maar welke camera je ook meeneemt, je bent altijd welkom!

  • Wanneer weet ik of de reis doorgaat?

    Bij alle reizen staat vermeld hoeveel deelnemers er minimaal nodig zijn om de reis door te laten gaan. Soms is dat drie, meestal is dat zes. Omdat de accommodaties vaak enige tijd op voorhand zekerheid willen hebben, wordt die knoop altijd een paar maanden voor vertrek gehakt. Dat betekent dat je dan nog genoeg tijd hebt om voor diezelfde periode een andere reis te boeken.

  • Wanneer moet ik de eerste aanbetaling doen?

    Zo gauw de reis groen licht krijgt omdat er voldoende deelnemers zijn, krijg je de eerste factuur. Pas na betaling is je deelname definitief.

  • Waarom boek ik niet bij jou maar bij een plaatselijke organisatie?

    Ik ben fotograaf, geen reisorganisatie of touroperator. WOW Safaris en Backroads Africa hebben alle plaatselijke contacten en zijn gewend om reizen te regelen, te boeken, opties te nemen op accommodaties en noem maar op. Zij hebben ook de contacten met plaatselijke gidsen. Ik maak daarom graag gebruik van hun expertise!

  • En hoe zit het met verzekeringen?

    Je dient je eigen reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. En check ook even of je eventueel nog iets extra’s moet regelen voor ziektekosten. Zelf heb ik ook een aparte apparatuurverzekering die wereldwijd dekking biedt, maar dat is niet altijd noodzakelijk.

  • Wat is de voertaal?

    In alle landen is de plaatselijke begeleiding Engelssprekend. Mijn begeleiding is dat in principe ook, tenzij een groep of auto uit alleen Nederlanders bestaat, dan switch ik naar Nederlands. De groepen zijn soms alleen Nederlands/Vlaams, maar soms ook meer internationaal van aard. De taal wordt daar absoluut op aangepast!

  • Wat voor fotoapparatuur raad je aan?

    Het is sowieso fijn om een goede zoomlens mee te nemen, denk aan minimaal 200 mm. Maar voor de landschapsfoto’s is een groothoek ook geen overbodige luxe. Je kunt eventueel werken met een (gehuurde) extender. Een macrolens zul je waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruiken, tenzij in en rond de accommodatie.

  • Hoeveel opslag moet ik meenemen?

    Genoeg (snelle) geheugenkaartjes is altijd belangrijk. Maar het kan ook fijn zijn om een laptop mee te nemen, eventueel met externe harde schijf zodat je meteen een backup kunt maken. Bovendien kun je op de laptop je foto’s ook vast goed bekijken en misschien alvast iets editten. De ervaring leert dat je altijd meer foto’s maakt dan je thuis bedacht had. Dieren bewegen en dat betekent dat je vaak veel meer foto’s maakt in de actie dan bijvoorbeeld van een landschap of een stadsgezicht.

  • Leer je ons ook iets over selecteren of editten?

    Dat kan zeker! Als er in de groep behoefte bestaat aan een dergelijke korte workshop, plan ik die in. Eventueel ook voor een deel van de groep. aan de hand van mijn eigen foto’s of die van een deelnemer vertel ik dan meer over waar ik zelf op let tijdens het selecteren van de beste beelden. En ik kan je laten zien hoe je van een prima foto een nog betere maakt of hoe je een foto waarvan je dacht dat die was mislukt, toch nog iets moois kunt maken.

  • Ik heb een specifiek dieet, is dat een probleem?

    In alle accommodaties kunnen ze daar prima rekening mee houden. Vegetarisch, lactose- of glutenvrij, een bepaalde voedselallergie: geef het van tevoren even door en er wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden.

  • Hoe zit het met vaccinaties of malariapillen?

    Ik ben geen arts dus daar kan en mag ik je geen advies over geven. De keuze hierover is heel persoonlijk en is echt aan jou. Wel kan ik je voor advies doorverwijzen naar reisprik.nl. Zij zitten verspreid over heel Nederland en hebben bij een groot aantal huisartsen een plekje in de praktijk. Een andere optie is natuurlijk je plaatselijke GGD.

  • Wat moet ik meenemen qua kleding?

    In Afrika kunnen de nachten koud zijn en de dagen heel warm. Kleding die je in laagjes aan en uit kunt trekken is daarom het meest praktisch. En voor de echte koude ochtend is een winddicht jack of een warme muts soms geen overbodige luxe. Bij sommige accommodaties is ook een zwembad aanwezig, dus dan is zwemkleding wellicht ook een goed idee!

  • Hoe zit het qua regen op de verschillende bestemmingen?

    Als ik dat van tevoren zou kunnen voorspellen… 🙂 Maar ja, het kan regenen, ook in Afrika. In Namibië of de Kalahari zal die kans wat minder zijn dan in Kenia en meestal regent het dan ook niet de hele dag. Maar het is wel verstandig hier op voorbereid te zijn: een hoes voor je camera en een waterdichte jas voor jezelf zijn een goed idee.

  • Kunnen jullie ook een vliegticket voor mij boeken?

    Nee, dat doe ik niet en WOW Safaris en Backroads Africa doen dat ook niet. Mocht je een specifieke vraag hebben over een bepaalde vlucht of aankomsttijd, dan kun je me natuurlijk altijd even een berichtje sturen. Meedenken kan altijd!