Exclusieve achtdaagse fotoreis naar de masai mara in Kenia

(3-10 februari 2024 (volgeboekt), nieuwe data volgen)

Jaaaaa, samen met Wow Safaris gaan we (Evert Doorn en Simone Janssen) weer op fotoreis naar Kenia! Zes geweldige dagen fotograferen op een van de meest fantastische plekken op aarde. Savanne, hier en daar een boom en heel veel dieren. Ga je mee?

fotosafari Kenia

Masai Mara

In het zuidwesten van Kenia ligt het beroemde natuurreservaat: de Masai Mara. Het landschap hier is zoals veel mensen zich Afrika voorstellen: uitgestrekte graslanden met hier en daar een enkele boom, meestal een acacia. Het reservaat ligt op 1500 tot 2100 meter hoogte en is prachtig glooiend. De Mara wordt doorsneden door twee grote rivieren, de Talek en de Mara. Het is onderdeel van het Serengeti eco-systeem, wat met ruim 30.000 vierkante kilometer één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Afrika is.

Dieren

Behalve de vlaktes (plains) is er bij de rivieren veel bebossing die beschutting biedt aan de dieren. De drie grote katten (leeuw, luipaard en cheetah) zijn volop aanwezig in dit reservaat. Maar natuurlijk zijn er ook vele andere dieren als olifanten, giraffes, vele vogelsoorten (meer dan 400), andere roofdieren zoals hyena’s, servals en jakhalzen, diverse soorten antelopes en gazellen en de zwarte neushoorn. De maanden november tot en met februari zijn veel rustiger dan het drukke hoogseizoen en daarom uitermate geschikt voor fotografie. Het typische en zeer herkenbare open savanne landschap in de Mara biedt fraaie gelegenheden om zonsondergangs- en silhouet shots te maken.

Game drives

We hebben hier de beschikking over twee zeer gespecialiseerde en ervaren gidsen die ons meenemen op de reis van je leven: safari! We maken met name game drives in semi-open safari auto’s maar begeleide bush wandelingen of zelfs een ballonvaart kunnen ook deel zijn van je ervaring. De perfecte kans voor spannende ontmoetingen en geweldige fotografie!

fotoreis Kenia

Nairobi National Park

Maar voor we naar de Masai Mara gaan brengen we eerst een halve dag een bezoek aan Nairobi National Park. Nairobi is de enige stad ter wereld waar een park echt tegenaan ligt. Open grasland met de skyline van Nairobi tegen de achtergrond, heel bijzonder! Het park is vooral bekend van de zwarte neushoorn en zijn leeuwen, maar er zijn ook luipaarden, cheetahs, hyena’s, buffels en veel giraffen. Een hele leuke manier om even te acclimatiseren in Afrika en je eerste game drive te maken!

Nairobi National Park
Nairobi National Park
Nairobi National Park

Wie is welkom

Deze reis is voor iedereen die houdt van de natuur, het leuk vindt om foto’s te maken en het geduld heeft om rustig te observeren en te wachten op dat ene geweldige moment! Ook al is het een fotoreis, je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn of een zeer ervaren safari-ganger.

We willen simpelweg dat je volledig geniet van alles dat Kenia je te bieden heeft. En we willen je volop de gelegenheid bieden om fantastische foto’s te maken, op welk niveau dan ook. Het fotograferen van wildlife vereist soms wel wat andere skills dan wat je misschien gewend bent, maar wij kunnen je daar absoluut bij helpen.

Realiseer je wel dat Kenia geen Europees land is. Er zijn niet altijd toiletten in de buurt, er is niet altijd elektriciteit en het eten is soms anders dan je gewend bent (met veel Indiase invloeden!).

Let op: er is per reis slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en exclusieve safari!

Dit is echt een hele mooie reis waarin alles geregeld is om jou in staat te stellen foto’s te maken die je altijd had willen maken maar misschien wel gedacht hebt deze als amateur nooit te kunnen maken.” (Maarten Koek – Van Maris)

leeuwin schudt haar manen na de regen
tawny eagle
zebra's en gnoes in ochtendlicht

een aantal van mijn ‘best of’ foto’s, meest in Kenia

Details

Overnachtingen

De eerste twee nachten slaap je in het Progressive Park Hotel in de hoofdstad Nairobi. Daar zullen we ook voor het eerst een ontmoeting hebben met de lokale gidsen die met ons mee gaan. Op maandagochtend vroeg rijden we dan met z’n allen met een privé transfer in ongeveer een halve dag naar de Masai Mara.

We verblijven in een kleinschalig kamp, aan de rand van de Mara: Mara Simba Lodge. De accommodatie bestaat uit luxe tenten, op een platform, met ieder hun eigen badkamer. Daarin heb je je eigen douche, toilet en wastafel. De tenten hebben elektriciteit en zijn voorzien van fijne bedden.

Slapen in een tent klinkt misschien wat avontuurlijk, maar de dieren hebben er absoluut respect voor. En het is geweldig om ’s nachts in je bed te luisteren naar het geluid van de cicaden en een hyena in de verte!

Simba Lodge
Simba Lodge
Simba Lodge

Het kamp heeft verder lounge ruimtes, een zwembad, een bar en er is wifi. Het wordt gerund door lokale Masai en het eten is er heerlijk. Natuurlijk is zo ver buiten de stad niet álles mogelijk qua maaltijden, maar vegetarisch of lactosevrij eten is geen probleem. En het bier is altijd koud!

Simba Lodge
Simba Lodge
Simba Lodge

De safari-auto’s 

We gaan dagelijks op pad in het reservaat. Daarbij maken we gebruik van half-open 4×4 safari-auto’s: de perfecte manier om dieren te zien en foto’s te maken! Er passen normaal gesproken zes deelnemers in zo’n auto, maar omdat we jullie graag allemaal de kans willen geven mooie foto’s te maken, zullen we nooit met meer dan drie deelnemers in de auto zitten. Zo heeft iedereen genoeg plaats voor zijn camera-uitrusting en kun je makkelijk aan beide kanten van de auto fotograferen. Bovendien kan ook het dak open en kun je dus ook vanuit daar aan de gang met je camera.

safari vehicle
safari vehicle
safari vehicle

Begeleiding

Vanuit WOW Safaris gaan twee ervaren plaatselijke gidsen mee die de auto’s zullen besturen, de radio hanteren (daarmee staan we in contact met andere auto’s in het gebied) en die de eindverantwoordelijkheid hebben. Deze gidsen zijn bovendien gewend met (professionele) fotografen of film crews te werken, wat betekent dat ze weten wat de beste plekken zijn voor fotografie, en hoe je als fotograaf of filmer om wil gaan met het licht.

Daarnaast gaan wij met jullie mee als ervaren wildlife fotograaf. Dat betekent dat we je veel kunnen bijbrengen op het gebied van wildlife fotografie. Denk aan de perfecte camera instellingen (die zijn voor wildlife weer heel anders dan bijvoorbeeld voor portretfotografie of bruiloften), hoe je optimaal gebruik maakt van het licht, en hoe je met speciale technieken creatieve wildlife beelden kan maken. Dat doen we zowel onderweg tijdens de drives, als ook tussendoor in het kamp waar we je kunnen helpen met tips voor het selecteren of nabewerken van je foto’s in Lightroom.

Evert en Simone

Evert Doorn

Evert heeft in het verleden een overlandtrip van zeven maanden gemaakt van de UK naar Kaapstad en is daarna zeer regelmatig terug gegaan naar Afrika. Hij heeft ervaring als wildlife fotograaf in Zuid-Afrika, Botswana, Zambia, India en vooral Kenia en heeft meerdere fotoreizen begeleid in Kenia. De grote katten zijn favoriet, maar ook de kleine dieren en landschappen vindt hij interessant. In Nederland is Evert al jarenlang een zeer professioneel fotograaf voor bruiloften en zakelijke opdrachten. Daarnaast is hij  docent bij de Gooische Fotoschool en vanuit die rol heeft hij dus veel ervaring met het bijbrengen van kennis. Zijn werk kun je zien op Instagram: @thewildsite

Simone Janssen

Simone heeft als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heeft ze een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. Intussen heeft ze meerdere fotoreizen begeleid naar Kenia en Zuid-Afrika. In Nederland is Simone een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor bruiloften, maar zodra het even kan reist ze weer naar Afrika! Daarnaast heeft ze in het verleden jaren gewerkt als trainer/coach dus ook Simone kan kennis goed overbrengen. Haar werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika

cheetah
welp
giraf

Uitrusting

Neem een camera mee die je goed kent. Wij raden je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een zoomlens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan een 400, 500 of zelfs 600 mm lens. Bean bags om je lens te ondersteunen zijn aanwezig in de auto’s. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ’s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken. Materiaal huren is ook een optie! Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met ons op.

Denk er ook aan dat je genoeg opslag bij je hebt, ook om eventueel een backup te maken. Een laptop of veel geheugenkaartjes zijn geen overbodige luxe!

fotoreis Kenia
camera's
fotoreis Kenia

Extra’s

We bieden deze fotoreis aan met twee overnachtingen in Nairobi (de meeste vluchten vanuit Nederland komen ’s avonds laat aan) en transport van en naar het vliegveld tot in de Masai Mara. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan een van de andere reservaten in Kenia, een verblijf aan de kust, of je wilt bijvoorbeeld doorvliegen naar Zuid-Afrika, dan kan dat uiteraard. Zowel in Kenia als in Zuidelijk Afrika hebben we contacten die je daarbij desgewenst kunnen helpen, maar zelf boeken kan natuurlijk ook.

Hoe ziet een safaridag eruit?

We gaan vrijwel altijd vroeg op pad, net voor zonsopgang. Zo weten we zeker dat we bij het mooiste licht kunnen fotograferen! De dagen zullen niet altijd hetzelfde zijn. Soms gaan we vroeg op pad, nemen ontbijt mee en blijven weg tot lunchtijd. En dan gaan we einde van de middag opnieuw het park in. Maar het is ook mogelijk om een volledige dag te gaan fotograferen, met ontbijt en lunch onderweg. We zijn dan pas net na zonsondergang weer terug in kamp. We bekijken dit ter plekke, afhankelijk van waar het wild zich op dat moment bevindt en ieders wensen. En wil je een (deel van de) dag lekker niksen en een boekje lezen bij het zwembad of met je foto’s aan de gang? Dat kan natuurlijk ook!

leeuwen

Waarom is dit specifiek een fotoreis?

 • we hebben ruimte in de auto’s, niemand hoeft in het midden te zitten
 • de lokale gidsen fotograferen zelf ook en kunnen daarom helpen bij het vinden van de juiste hoek of het beste licht; en natuurlijk weten zij alles over de dieren!
 • wij kunnen je als wildlife fotografen helpen bij het maken van de beste foto (en over de meeste dieren ook nog wel wat vertellen)
 • er is geen haast om het volgende dier te vinden en een lijstje af te vinken; we maken foto’s zolang we willen en niemand vraagt ‘ben je al klaar?’
 • terug in het kamp is er alle tijd om foto’s te bekijken en te editen, van elkaar te leren en urenlang over fotografie te praten!
luipaardwelp
mating lions
hyena

Data en kosten

Reisdata: 3 – 10 februari 2024 (volgeboekt), nieuwe data volgen

Kosten:  USD 2650

De totale kosten zijn op basis van een tweepersoonstent, met een aanbetaling van 30% bij boeking. Wil je liever geen tent delen? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan USD 400 extra. De betaling en prijs is in US dollars omdat je rechtstreeks boekt bij WOW safaris en dat is gevestigd in Kenia.

Indeling:

Dag 1: aankomst in Nairobi bij Progressive Park Hotel, eerste meeting
Dag 2: overnachting in Nairobi, halve dag game drive Nairobi National Park, middag vrij
Dag 3: vroege transfer van Nairobi naar Mara Simba Lodge, avond game drive
Dag 4: overnachting Mara Simba Lodge, fotograferen
Dag 5: overnachting Mara Simba Lodge, fotograferen
Dag 6: overnachting Mara Simba Lodge, fotograferen
Dag 7: overnachting Mara Simba Lodge, fotograferen
Dag 8: ochtend game drive, daarna transfer naar Nairobi, aankomst late namiddag

Wat is inbegrepen?

 • transfer op dag 1 van het vliegveld naar het hotel
 • 2 overnachtingen in Nairobi in het Progressive Park Hotel, op basis van logies en ontbijt
 • transfer van en naar de Masai Mara (ongeveer 275 km enkele reis) met onze eigen auto’s
 • 5 overnachtingen bij Mara Simba Lodge, op basis van full service
 • alle game drives met exclusieve auto’s (max 3 deelnemers per auto) en elk een gekwalificeerde gids en fotograaf
 • toegangskosten Nairobi National Park en Masai Mara (conservation levy; onder voorbehoud van prijswijzigingen)
 • alle maaltijden (behalve lunch en diner op dag 1 (vliegreis) en 2 (Nairobi) en lunch en diner op dag 8)
 • koffie, thee en water

Wat is niet inbegrepen?

 • je vlucht van en naar Kenia
 • je visum voor Kenia (USD 51)
 • eventuele reisvaccinaties
 • frisdrank en alcoholische drankjes
 • fooi en souvenirs
leeuwin met welp
giraf
banded mongoose

Boekingen

Je boekt rechtstreeks bij WOW Safaris. De eerste aanbetaling moet binnen zes weken na de boeking binnen zijn om je plaats te bevestigen. Het resterende deel dient 90 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen. De reis gaat door met drie of zes deelnemers.

Een safari is een bijzondere reis en we bieden je de mogelijkheid om mee te gaan op een heel exclusieve fotoreis in Kenia. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee en vul dat boekingsformulier in!

Heb je toch eerst nog wat vragen? Gebruik dan ons contactformulier.

Boekingsformulier

luipaard uit boom