Wildlife in een privé natuurreservaat in Zuid-Afrika

(data volgen)

De rust en pracht van een privé natuurreservaat! In samenwerking met Backroads Africa verzorg ik een 9-daagse fotoreis naar de Timbavati in The Greater Kruger National Park in Zuid-Afrika.  

Olifant Timbavati

The Greater Kruger

Bijna iedereen heeft wel gehoord van het Kruger National Park in Zuid-Afrika, een van de oudste publieke natuurreservaten ter wereld. Veel minder mensen weten dat Kruger is omringd door vele privé reservaten. Deze natuurgebieden zijn in handen van particulieren en worden door hen onderhouden. Bezoekers kunnen niet zomaar van het ene reservaat naar het andere rijden, maar voor de dieren zijn er geen grenzen!

Doordat vrijwel al deze reservaten voor de dieren met elkaar verbonden zijn, ontstond een veel groter leefgebied met alle voordelen van dien: meer territorium, meer voedsel, meer bewegingsvrijheid en daardoor een veel natuurlijkere omgeving zoals die er van oudsher was.

De Timbavati

Timbavati Private Nature Reserve is een van deze gebieden. Het is opgericht in de jaren vijftig van de vorige eeuw en bestaat inmiddels uit meer dan vijftig eigenaren en ruim 50.000 hectare land. Tijdens deze reis bezoeken we twee verschillende lodges in de Timbavati, in verschillende delen van het reservaat.

Voordelen ten opzichte van Kruger NP

Er zijn verschillende redenen waarom we tijdens deze reis naar de Timbavati gaan en niet naar bijvoorbeeld het aangrenzende Kruger National Park, dat gerund wordt door de overheid. In de privé reservaten mag je alleen rondrijden met een plaatselijke gids. Je mag met je eigen (huur)auto van de gate naar je accommocatie rijden via de hoofdwegen, maar de rest van je verblijf word je meegenomen door de gidsen van de lodges.

Ervaren

Het voordeel hiervan is dat iedere safariauto die er rondrijdt weet wat hij doet. Daar zitten ervaren mensen in, die het gebied goed kennen, zich aan de regels houden en de dieren en hun gedrag herkennen en erop kunnen inspelen. Bovendien staan zij met elkaar in verbinding via radiocontact, zodat een dier dat door een auto gespot is, ook door andere auto’s kan worden bezocht.

Maximaal twee auto’s

Een van die regels is bijvoorbeeld dat er nooit meer dan twee auto’s bij een zogenaamde ‘sighting’ mogen zijn. Dat is voor de dieren veel rustiger en voor ons als toeristen ook fijn want je hebt altijd goed zicht. De dieren worden met enorm veel respect benaderd en de gidsen proberen hen zo min mogelijk te storen in hun natuurlijke gedrag.

En omdat de dieren weten dat het er in de Timbavati zo aan toe gaat, vinden zij het vaak prettiger daar te verblijven dan in het grote openbare Krugerpark waar soms wel twintig auto’s om hen heen staan! De kansen om dieren te zien, zijn dus om allerlei redenen veel groter.

 

Ligging

De Timbavati ligt ten westen van Kruger National Park, vlakbij het plaatsje Hoedspruit. 

Timbavati

Iedereen is welkom

Deze reis is voor iedereen die van natuur houdt, het leuk vindt om foto’s te maken en het geduld heeft om rustig te observeren en te wachten op dat ene geweldige moment! Ook al is het een fotoreis, je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn of een zeer ervaren safari-ganger. Ik wil simpelweg dat je volledig geniet van alles dat de Afrikaanse natuur je te bieden heeft. En ik wil je volop de gelegenheid bieden om fantastische foto’s te maken, op welk niveau dan ook. Het fotograferen van wildlife vereist soms wel wat andere skills dan wat je misschien gewend bent, maar ik kan je daar absoluut bij helpen.  

Maar let op: er is per reis slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en exclusieve fotoreis!

“Dankzij de ervaren rangers en trackers en Simone’s kennis van de bush en de dieren die er leven hebben we ontzettend veel gezien en geleerd.  Ik ben met veel fantastische foto’s thuisgekomen.” (Wim Blom)

Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
fotoreis Kenia

een aantal van mijn ‘best of’ foto’s gemaakt in Afrika

 

Details

Overnachtingen 

We verzamelen in Johannesburg. In Johannesburg slapen we een nachtje in een gezellige lodge waarna we de volgende ochtend vroeg vertrekken naar de Timbavati (zes tot zeven uur rijden). Daar verblijven we in twee verschillende accommodaties.

Shindzela

De eerste vier nachten slapen we in Shindzela. Dit is een kleinschalige lodge bestaande uit semi-permanente tenten op een houten platform, ieder met een eigen ensuite badkamer. Het is geweldig om ’s nachts in je tent te liggen en de geluiden van de dieren te kunnen horen! Het kamp is omheind, met een lage vrijwel onzichtbare omheining zodat de echt grote dieren niet tot bij je tent kunnen komen. Er is elektriciteit bij de receptie waar iedere tent een eigen plek heeft om alle accu’s veilig op te kunnen laden.

Umlani

Vervolgens slapen we nog drie nachten in Umlani, een van de oudste kampen in de Timbavati. Hier bestaat de accommodatie uit kleine ronde lemen hutjes met een rieten dak. Ook deze hutjes hebben ieder hun eigen badkamer, zonder dak. Je doucht dus in de open lucht! Het kamp wordt zeer ecovriendelijk gerund en is niet omheind. Dit betekent dat je in donker niet in je eentje van en naar het restaurant of de bar mag lopen én dat je dus altijd dieren tegen kunt komen! Als je je aan de regels houdt is dat niet gevaarlijk en vooral heel erg leuk.

Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp

Begeleiding

Van en naar de accommodaties in de Timbavati worden we gebracht door professioneel vervoer: een klein busje met een trailer voor de bagage zal ons overal oophalen en weer afzetten. Als we op gamedrive gaan vanuit de kampen hebben we altijd een ervaren gids van het kamp bij ons die ons rijdt en radiocontact heeft met andere gidsen. Deze gids wordt bovendien ondersteund door een zogenaamde ’tracker’: een tweede gids die op het puntje van de motorkap zit en vooral let op sporen!

Daarnaast ga ik uiteraard met jullie mee als ervaren wildlifefotograaf. Dat betekent dat ik je veel kan bijbrengen op het gebied van wildlifefotografie. Denk aan de perfecte camera instellingen (die zijn voor wildlife weer heel anders dan bijvoorbeeld voor portretfotografie of bruiloften), hoe je optimaal gebruik maakt van het licht, en hoe je met speciale technieken creatieve beelden kan maken. Ik doe dat zowel onderweg tijdens de drives, als ook tussendoor in het kamp waar ik je kan helpen met tips voor het selecteren of nabewerken van je foto’s in Lightroom.

Simone Janssen

Simone heeft als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heeft ze een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. In Nederland is Simone een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor bruiloften, maar zodra het even kan reist ze weer naar Afrika! Daarnaast heeft ze in het verleden jaren gewerkt als trainer/coach dus ook Simone kan kennis goed overbrengen. Haar werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika

Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
Kalahari conservancy

Uitrusting

Neem een camera mee die je goed kent. Ik raad je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een zoomlens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan een 400, 500 of zelfs 600 mm lens. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ’s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken. Een statief kan fijn zijn als je de geweldige sterrenhemel in Zuid-Afrika wilt vastleggen. Materiaal huren is ook een optie! Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met me op.

fotoreis Kenia
fotoreis Kenia
fotoreis Kenia

Extra’s

We bieden deze fotoreis aan met als start- en eindpunt Johannesburg, de hoofdstad van Zuid-Afrika. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan bijvoorbeeld Soweto, Kaapstad, de tuin- of wijnroute of andere delen van Zuid(elijk)-Afrika dan kan dat uiteraard. Backroads Africa kan je bij dit alles (met een kleine korting) prima helpen!

Hoe ziet een typische safaridag eruit?

We proberen zoveel mogelijk bij het mooiste licht in het reservaat te zijn. Midden op de dag mogen we niet rondrijden (om de dieren ook wat rust te gunnen), dus we doen een ochtend- en een avonddrive. Dat ziet er ongeveer zo uit:

  • 5.30 uur: vroeg op! We gaan op pad voor de ochtenddrive
  • 9.30 uur: terug in kamp, uitgebreid ontbijt
  • 14.00 uur: lunch
  • 15.30 uur: tijd voor de avonddrive
  • 19.00 uur: we komen in donker terug in kamp waar we meteen kunnen aanschuiven voor het diner

De tijden kunnen wat wisselen afhankelijk van de tijd van het jaar, de weersomstandigheden en wat we onderweg zien. Tussen de drives kun je heerlijk genieten van een dutje, een frisse douche, een boek bij het zwembad of het kijken naar alle foto’s die je al hebt gemaakt. Als er behoefte aan is, is er ook ruimte om een keer een korte workshop te doen, bijvoorbeeld over selecteren van je foto’s of het nabewerken ervan.

wildlife photography

 

Waarom is dit specifiek een fotoreis?

  • we hebben ruimte in de auto, niemand hoeft in het midden te zitten
  • ik kan je als wildlifefotograaf helpen bij het maken van de beste foto (en over de meeste dieren ook nog vrij veel vertellen)
  • er is geen haast om het volgende dier te vinden en een lijstje af te vinken; we maken foto’s zolang we willen en niemand vraagt ‘ben je al klaar?’
  • eenmaal in de accommodatie is er alle tijd om foto’s te bekijken en te editen, van elkaar te leren en urenlang over fotografie te praten!
Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
Kalahari conservancy

Data en kosten

Reisdata: data volgen

Kosten: prijs volgt

De totale kosten zijn op basis van een eenpersoonskamer in Johannesburg en gedeelde accommodatie voor de overige nachten. Wil je liever geen kamer delen? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan € 595 extra. Er is een aanbetaling van 20% verschuldigd. 

Korte dagindeling:

Dag 1: aankomst in Johannesburg, eerste meeting
Dag 2: vroeg vertrek naar Shindzela
Dag 3: Shindzela
Dag 4: Shindzela
Dag 5: Shindzela
Dag 6: na de ochtenddrive transfer naar Umlani
Dag 7: Umlani
Dag 8: Umlani
Dag 9: na de ochtenddrive transfer naar Johannesburg, aankomst ongeveer 1800 uur

Wat is inbegrepen?

  • alle vervoer van Johannesburg tot Johannesburg
  • acht overnachtingen op basis van tweepersoonskamers/tenten
  • Engelssprekende plaatselijke gids
  • Nederlands en Engels sprekende professionele fotograaf
  • alle maaltijden behalve op dag 1, lunch op dag 2 en lunch en diner op dag 9
  • alle toegangsgelden
  • drinkwater, alle drankjes (ook alcoholisch) in Umlani

Wat is niet inbegrepen?

  • internationale vluchten
  • alle drankjes en snacks en de maaltijden die niet zijn genoemd
  • eventuele reisvaccinaties
  • reis- en annuleringsverzekering
  • fooi en souvenirs
fotoreis Kenia

Boekingen

Je boekt rechtstreeks bij Backroads Africa. Zodra de reis is volgeboekt, ontvang je de factuur voor de aanbetaling. Hiermee verzeker je jezelf van een plaats. Het resterende deel dient 60 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen. 

Een safari is een bijzondere reis en ik bied je de mogelijkheid om mee te gaan op een heel exclusieve fotoreis in The Greater Kruger. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee en vul dat boekingsformulier in!

Heb je toch eerst nog wat vragen? Gebruik dan het contactformulier. Veelgestelde vragen vind je ook in de FAQ.

Boekingsformulier

fotoreis Kenia