Natuurbehoud in de Kalahari in Zuid-Afrika

(6 – 13 november 2024; bevestigd, nog 3 plaatsen beschikbaar)

Iedereen die Afrika en de dieren van Afrika in zijn hart heeft gesloten, weet ook hoe belangrijk natuurbehoud is. Deze reis is een combinatie van fotografie en conservatie: een heel interessante ervaring voor wie niet alleen wil fotograferen maar ook een steentje wil bijdragen aan natuurbehoud!

fotoreis Kenia

De reis gaat naar een reservaat in het noorden van Zuid-Afrika van 100.000 ha groot (ter vergelijk: dat is ongeveer tweederde van de hele provincie Utrecht). Het wordt beheerd door één groot project: Working with Wildlife. Dat betekent ook dat er buiten ons, vrijwel geen andere mensen in het reservaat aanwezig zullen zijn. Hoe uniek is dat!

Geschiedenis en achtergrond

In 2007 is het reservaat gestart. Er zijn allerlei gebieden en grote stukken landbouwgrond opgekocht, om daar opnieuw natuur van te maken. Dat betekende dat alle bebouwing en andere tekenen van menselijk ingrijpen moesten worden verwijderd en dat er dieren werden geïntroduceerd. Er woont bijvoorbeeld een groep olifanten die gered zijn van het berijden door toeristen en nu op deze plek weer hun natuurlijke leven kunnen leiden.

Het is inmiddels big five gebied, wat betekent dat er olifanten, leeuwen, luipaarden, (zwarte) neushoorns en buffels te vinden zijn. Maar er zijn ook veel grootoorvosjes, bruine hyena’s, wilde honden en cheetahs.

Het reservaat is niet bedoeld voor toeristen. Het doel is uitsluitend om de bedreigde diersoorten meer ruimte te geven om te (over)leven en hen te helpen door hier ook wetenschappelijk onderzoek naar te doen.

working with wildlife
working with wildlife
working with wildlife
working with wildlife

Activiteiten

Een dergelijk reservaat onderhouden is enorm veel werk. Dat lukt niet met alleen de mensen die er werken. Vandaar dat de mogelijkheid wordt geboden om voor korte tijd tegen betaling een handje te helpen. Een win-win-situatie want met de extra inkomsten kan het reservaat weer veel mooie dingen doen en als bezoeker heb je op die manier een prachtige ervaring.

Dagelijks worden bepaalde diersoorten geteld die dus eerst gevonden moeten worden. Sommige dieren hebben daarom een halsband om, zodat we ze kunnen volgen. Daarnaast zijn er overal camera traps waarmee de dieren en hun gedrag worden gevolgd, die moeten worden opgehaald en uitgezet. En er wordt allerlei onderzoek gedaan naar vegetatie en ecosystemen. Soms bestaat het werk dan ook uit het simpelweg verwijderen van vegetatie die er niet thuishoort of het opmeten van bomen en struiken. 

Is het werk je fysiek te zwaar? Het is echt geen probleem om ergens niet aan mee te doen!

Kalahari conservancy
kalahari conservancy

Aan de slag

Het motto van het project is ‘work first, play second’. Dat betekent dat we in de ochtenden vooral zullen helpen bij wat dan nodig is. Op dit moment (april 2024) is dat het volgen van een groep van vier cheetahs en een roedel wilde honden. Maar er moet soms ook gewerkt worden aan het in toom houden van de uitheemse vegetatie die hier en daar nog groeit, het vrijmaken van wegen, het tellen van bepaalde diersoorten en het uitzetten of ophalen van camera traps.

Wat er precies aan werk te doen is in november 2024 is nu echt nog niet te zeggen! Maar dat het interessant is voor wie meer wil leren over natuurbehoud in de breedste zin van het woord (dus ook het in balans houden van bepaalde populaties, overbegrazing en noem maar op) staat vast.

In de middag is vaak meer tijd om op zoek te gaan naar wat we graag willen fotograferen. Sowieso liggen bepaalde onderzoekslocaties of camera traps ver uit elkaar en onderweg passeren we dan diverse waterplekken met geweldige fotografische mogelijkheden. Natuurlijk gaan we ook fotograferen, maar fotografie is niet het eerste doel van deze reis!

En, omdat er verder vrijwel niemand is, is er veel mogelijk: soms zullen we ook uit de auto gaan om ergens heen te lopen, we kunnen ook off road rijden en we zijn niet gehouden aan specifieke tijden. Kortom: heel veel ruimte om er een geweldige tijd van te maken!

Voorbeeldactiviteiten van een week

In oktober 2023 zag onze week er ongeveer zo uit:

 • Zondag: late aankomst, korte middagdrive
 • Maandag: ’s morgens zijn we met de dierenarts op pad gegaan om twee wilde honden te verdoven en hun halsband te verwisselen; ’s middags gingen we op zoek naar een schubdier, gered van stropers, om hem te checken
 • Dinsdag: start met het vrijlaten van een pofadder, gevangen in kamp en toen vonden we stokstaartjes, waar we een hele tijd hebben doorgebracht; ’s middags controleerden we vier cheeta’s (met een halsband) en zagen he ze aan het jagen waren
 • Woensdag: in de ochtend een lezing over stroperij; ’s middags hebben we een drive gemaakt en prachtige leeuwen en veel andere dieren gezien
 • Donderdag: ’s morgens hebben we het schubdier nog eens gechecked en daarna de wilde honden gevoerd, zodat ze vlees niet met de dierenarts zouden associëren; ’s middags werden we getrakteerd op een rit met neushoorns, olifanten én leeuwen
 • Vrijdag: ’s ochtends wat cameravallen gecontroleerd en daarna onderzoek gedaan aan bomen en struiken; ’s middags hadden we een geweldige drive met giraffen bij zonsondergang
 • Zaterdag: ’s ochtends nog even korte drive, voordat we moesten vertrekken
wild dog
conservancy kalahari

Het landschap van de Kalahari

Het reservaat lig in het noorden van Zuid-Afrika, tegen de grens met Botswana. Het is onderdeel van de Kalahari (‘de grote dorst’). Dit is een enorme halfwoestijn van 900.000 km2 groot die verder ook grote delen van Namibië en Botswana beslaat. Halfwoestijn betekent dat er wel wat begroeiing is, zoals pollen gras en struikjes en boompjes, maar door de weinige regenval is het er erg droog.

Het kamp

We verblijven in het kamp van Working with Wildlife. Deze plek heeft vier tweepersoons tenten voor gasten, met ieder een eigen ensuite badkamer met douche en toilet. Daarnaast is er een keuken, een tent die als restaurant dient, een lounge waar je lekker kunt relaxen, een kleine splash pool en een boma (omheinde open plaats) om ook buiten te kunnen eten. Verder is er elektriciteit en warm water. Er is ook wifi in het kamp, maar het blijft Afrika dus dat is niet altijd even stabiel. Op sommige plekken in het kamp heb je ook beperkt mobiel bereik. Door de ligging biedt deze plek geweldige kansen om wild te zien en ’s avonds sterren te kijken!

working with wildlife
Working With Wildlife
working with wildlife

Voor wie?

Deze reis is dus absoluut geen typische fotoreis waarin we alleen maar op zoek zullen gaan naar dat ene perfecte shot. Het is een reis voor iedereen die een keer wil meemaken hoe natuurbehoud in een big five reservaat werkt en daar een paar handen bij wil uitsteken. Een unieke ervaring die de doorsnee toerist niet heeft!

Je hoeft dus zeker geen zeer ervaren fotograaf of Afrikabezoeker te zijn, maar liefde en interesse voor de natuur en niet bang zijn om vieze handen te krijgen zijn wel belangrijk.

Maar let op: er is slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en exclusieve ervaring!

“Dit maak je nergens mee en is dus met recht een once in a lifetime experience te noemen!”. (Elisah Witvliet)

Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
kalahari conservancy

Begeleiding

Vanuit Johannesburg reis ik met jullie mee naar het reservaat. Eenmaal in het kamp, worden we begeleid door de mensen van Working with Wildlife. Zij nemen ons mee, leggen ons alles uit en kunnen heel veel vertellen over de natuur en het wild. En zij begeleiden ons in het werk dat gedaan moet worden.

Daarnaast ben ik erbij als ervaren wildlife fotograaf. Dat betekent dat ik je veel kan bijbrengen op het gebied van wildlife fotografie. Denk aan de perfecte camera instellingen (die zijn voor wildlife weer heel anders dan bijvoorbeeld voor portretfotografie of bruiloften), hoe je optimaal gebruik maakt van het licht, en hoe je met speciale technieken creatieve wildlife beelden kan maken. Dat doe ik zowel onderweg tijdens de drives, als ook tussendoor in het kamp waar ik je kan helpen met tips voor het selecteren of nabewerken van je foto’s in Lightroom.

Over mij

Ik heb als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heb ik een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. In Nederland ben ik een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor zakelijke shoots, maar zodra het even kan reis ik weer naar Afrika! Daarnaast heb ik in het verleden jaren gewerkt als trainer/coach dus ik kan ook goed kennis overbrengen. Mijn werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika

Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
kalahari conservancy

Uitrusting

Neem een camera mee die je goed kent. Ik raad je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een zoomlens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan een 400, 500 of zelfs 600 mm lens. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ’s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken. Materiaal huren is ook een optie! Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met me op.

En verder is het fijn als je voor wandelingen ook stevige dichte schoenen bij je hebt en een hervulbare fles voor je eigen water.

fotoreis Kenia
fotoreis Kenia
fotoreis Kenia

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Eigenlijk zijn er geen gemiddelde dagen, want veel is onvoorspelbaar en afhankelijk van wat op dat moment nodig is, zeker zo ver vooruit. Maar grofweg zal het er ongeveer zo uit gaan zien:

 • vroeg ontbijt in kamp: we gaan op pad!
 • door de lange afstanden die soms afgelegd moeten worden zijn we waarschijnlijk pas laat terug in kamp
 • lunch en vrije tijd om te slapen, lezen, douchen of eens op je gemak je foto’s te bekijken
 • in de namiddag opnieuw op pad, met eventueel een sun downer (drankje bij zonsondergang) onderweg bij een watergat
 • en tot slot diner en het delen van de mooiste verhalen van de dag bij het kampvuur

Waarom zou je dit boeken?

 • omdat je veel gaat leren over de dieren, maar ook hun onderlinge relaties, de vegetatie en het totale ecosysteem
 • omdat je een bijdrage wilt leveren aan het in stand houden van een prachtig stuk natuur
 • omdat je een inkijkje krijgt in de achterkant van het onderhouden van een reservaat: een absoluut unieke kans die in bijvoorbeeld het  Krugerpark of de Masai Mara niet mogelijk is
 • omdat je geweldige dieren gaat zien en foto’s kunt maken
 • omdat het heel bijzonder is in zo’n groot natuurgebied te zijn met alleen maar wilde dieren

Nog niet overtuigd? Bekijk onderstaande video!

 

Extra’s

We (Backroads Africa en ik) bieden deze fotoreis aan met een voorovernachting in Johannesburg en transport van en naar het vliegveld tot in het reservaat. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan een van de andere delen van Zuid-Afrika of Botswana, dan kan dat uiteraard.

Voor wie ook nog wat cultuur en geschiedenis zoekt, is het bijvoorbeeld mogelijk om iets langer in Johannesburg te blijven en een bezoek te brengen aan Soweto, het bekende township. Voor iets meer dan € 100 heb je een privé tour van 9.00 tot 15.00 uur, met bezoek aan het museum.

Backroads Africa kan je bij dit alles (met een kleine korting) prima helpen!

kalahari conservancy
Kalahari conservancy
Kalahari conservancy

 

Data en kosten

Reisdata: 6 tot en met 13 november 2024

Kosten: ZAR 39000 (op dit moment – februari 2024 – ongeveer € 1860)

De totale kosten zijn op basis van een tweepersoonstent, met een aanbetaling van 20% bij boeking. Er zijn in het kamp slechts vier tenten, die we optimaal willen benutten. Apart slapen is op deze reis daarom niet mogelijk en als je alleen boekt, deel je je tent dus met een onbekende (maar die leer je dan snel genoeg kennen, haha!). Overigens leert de ervaring dat het enige wat je meestal in je tent doet, echt slapen is; de rest van de tijd zijn we op pad of zit je op een van de algemene plekken. De betaling en prijs is in Zuid-Afrikaanse Randen omdat je rechtstreeks boekt bij Backroads Africa en dat is gevestigd in Zuid-Afrika.

Geen van de betrokkenen verdient hieraan. Al het geld gaat direct in het project!

Indeling:

Dag 1: aankomst in Johannesburg bij Sunrock Guesthouse, eerste meeting
Dag 2: vroege transfer van Johannesburg naar het reservaat, afhankelijk van aankomsttijd nog activiteit
Dag 3: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 4: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 5: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 6: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 7: overnachting bij Working with Wildlife
Dag 8: ochtendactiviteit, daarna transfer naar Johannesburg, aankomst late namiddag (terugvlucht daarom pas mogelijk vanaf 20.00 uur)

Wat is inbegrepen?

 • transfer op dag 1 van het vliegveld naar het hotel
 • 1 overnachting in Johannesburg in Sunrock Guesthouse
 • transfer van en naar het reservaat (ongeveer 600 km enkele reis) met prive vervoer
 • 6 overnachtingen bij Working with Wildlife
 • toegangskosten voor het reservaat (conservation levy)
 • alle maaltijden (behalve lunch op dag 1 (vliegreis) en lunch en diner op dag 8)
 • koffie, thee en water

Wat is niet inbegrepen?

 • je vlucht van en naar Zuid-Afrika
 • eventuele reisvaccinaties
 • frisdrank en alcoholische drankjes
 • fooi en souvenirs
Kalahari conservancy

Boekingen

Je boekt rechtstreeks bij Backroads Africa. Zodra de trip is volgeboekt, ontvang je de factuur voor de aanbetaling. Hiermee verzeker je jezelf van een plaats. Het resterende deel dient 60 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen. De reis gaat alleen door bij zes deelnemers.

Afrika is heel bijzonder en we bieden je de mogelijkheid om mee te gaan op een heel exclusieve reis in de Kalahari in Zuid-Afrika. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee en vul dat boekingsformulier in!

Heb je toch eerst nog wat vragen? Gebruik dan het contactformulier. Veelgestelde vragen vind je ook in de FAQ.

Boekingsformulier

Kalahari conservancy