Hoogtepunten Botswana/Zimbabwe

(6 – 14 mei 2025)

Een 9-daagse reis langs een aantal van de fantastische hoogtepunten die Botswana en Zimbabwe te bieden hebben! In samenwerking met Backroads Africa bezoeken we Chobe, Hwange, de Victoria Falls en de Okavango Delta. Een reis vól fotografische mogelijkheden!

fotoreis Kenia

Botswana

Ten noorden van Zuid-Afrika en ingeklemd tussen in het westen Namibië en in het oosten Zimbabwe vinden we Botswana. Een land met geweldige landschappen en prachtige safarimogelijkheden. Veel wilder en ongerepter dan bijvoorbeeld Zuid-Afrika. En de natuur biedt ons een paar heel bijzondere fenomenen.

Het grootste deel van Botswana bestaat uit zanderige hoogvlakten. In het zuiden is dat de Kalahari en in het midden vind je onder andere een aantal zoutvlakten. In het noorden lopen echter de grote rivieren die het land daar een heel ander aanzien geven. In het noordwesten is vanuit deze rivieren die doodlopen op die grote zandvlakten de Okavango Delta ontstaan, de enige inlandse delta ter wereld. En in het noordwesten vind je parken als Chobe met daar vlakbij de Victoria Watervallen.

Dat ongerepte betekent ook dat het iets moeilijker te bereiken is. Er gaan geen intercontinentale vluchten naar Botswana en om er te komen ben je dus afhankelijk van een vlucht naar een van de buurlanden. Maar het betekent ook dat er niet zo heel erg veel toerisme is, waardoor je je op sommige plekken echt alleen op de wereld kunt wanen. 

Zimbabwe

In deze reis zitten ook twee uitstapjes naar Zimbabwe: een trip naar de Victoria Watervallen en een trip naar Hwange National Park. 

Zimbabwe (voorheen: Rhodesië) is lang gebukt gegaan onder het bewind van Mugabe. Het toerisme is in die tijd hard achteruit gegaan en dat is zonde want het is een prachtig land! Inmiddels trekt het gelukkig weer aan en vormt het een steeds grotere inkomstenbron voor het land. In deze reis doen we maar een heel klein gedeelte aan in het noordwesten, maar wellicht is het nog eens een vervolgbezoek waard. 

Rondreis

Het is zonde om in deze landen slechts op één plek te blijven, en dus doen we meerdere locaties aan. Van de ene naar de andere locatie gaan we per auto, maar ook soms per klein vliegtuigje, omdat er lang niet overal goede wegen zijn. Op deze manier kan ik je in negen dagen tijd echt een paar heel bijzondere, unieke en fotogenieke plekken laten zien!

Iedereen is welkom

Deze reis is voor iedereen die van natuur houdt, het leuk vindt om foto’s te maken en het geduld heeft om rustig te observeren en te wachten op dat ene geweldige moment! Ook al is het een fotoreis, je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn of een zeer ervaren safari-ganger. Ik wil simpelweg dat je volledig geniet van alles dat Botswana je te bieden heeft. En ik wil je volop de gelegenheid bieden om fantastische foto’s te maken, op welk niveau dan ook. Het fotograferen van landschappen en wildlife vereist soms wel wat andere skills dan wat je misschien gewend bent, maar ik kan je daar absoluut bij helpen.  

Maar let op: er is per reis slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en exclusieve rondreis!

“Dankzij de ervaren rangers en trackers en Simone’s kennis van de bush en de dieren die er leven hebben we ontzettend veel gezien en geleerd.  Ik ben met veel fantastische foto’s thuisgekomen.” (Wim Blom)

wildlife photography
Kalahari conservancy
fotoreis Kenia

een aantal van mijn ‘best of’ foto’s uit Namibië en Botswana

 

Details

Overnachtingen 

We slapen in verschillende soorten accommodaties. De ene keer is dat een klein chalet, maar we slapen ook af en toe in een luxe tent, met eigen en suite badkamer. 

Slapen in een tent klinkt misschien wat avontuurlijk, maar de dieren hebben er absoluut respect voor. En het is geweldig om ’s nachts in je bed te luisteren naar het geluid van de cicaden en een hyena in de verte!

Hieronder vind je een impressie van de verschillende overnachtingsplekken.

Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp
Zebra Plains Camp

Begeleiding

Bij alle activiteiten die we gaan ondernemen worden we begeleid door een lokale gids, die de gebieden goed kent en weet wat de mooiste plekken en de mooiste fotohoeken zijn. 

Daarnaast ga ik uiteraard met jullie mee als ervaren wildlife en landschapsfotograaf. Dat betekent dat ik je veel kan bijbrengen op het gebied van wildlife en landschapsfotografie. Denk aan de perfecte camera instellingen (die zijn voor wildlife weer heel anders dan bijvoorbeeld voor portretfotografie of bruiloften), hoe je optimaal gebruik maakt van het licht, en hoe je met speciale technieken creatieve beelden kan maken. Dat doe ik zowel onderweg tijdens de drives, als ook tussendoor in het kamp waar ik je kan helpen met tips voor het selecteren of nabewerken van je foto’s in Lightroom.

Mijn achtergrond

Ik heb als (kampeer)reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heb ik een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. In Nederland ben ik een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor zakelijke fotografie, maar zodra het even kan reis ik weer naar Afrika! Daarnaast heb ik in het verleden jaren gewerkt als trainer/coach dus ik kan prima kennis overbrengen. Mijn werk is te vinden op Instagram: @simone_afrika

Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
fotoreis Kenia

Uitrusting

Neem een camera mee die je goed kent. Ik raad je een groothoeklens aan om mooie landschapsfoto’s te kunnen maken en een zoomlens om dieren dichterbij te kunnen halen. Denk bijvoorbeeld aan een 400, 500 of zelfs 600 mm lens. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ’s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken. Een statief kan fijn zijn als je de geweldige sterrenhemel in Botswana wilt vastleggen. Materiaal huren is ook een optie! Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met me op.

fotoreis Kenia
fotoreis Kenia
fotoreis Kenia

Extra’s

Ik bied deze fotoreis aan met als startpunt Kasane en als eindpunt Maun. Vanuit hier kun je terug naar Johannesburg vliegen en dan terug naar Europa. Maar als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan bijvoorbeeld Namibië, of aan Zuid-Afrika, dan kan dat uiteraard.

Backroads Africa kan je bij dit alles (met een kleine korting) prima helpen!

fotoreis Kenia

 

Waarom is dit specifiek een fotoreis?

 • in het dagelijks leven praat, eet, drink en slaap ik fotografie; ik ben niet alleen gepassioneerd over deze vorm van fotografie, maar ook heel gemotiveerd om mijn kennis te delen en ervoor te zorgen dat jij met mooie foto’s thuiskomt
 • we hebben ruimte in de auto, niemand hoeft in het midden te zitten
 • ik kan je als wildlife en landschapsfotograaf helpen bij het maken van de beste foto (en over de meeste dieren ook nog wel wat vertellen)
 • er is geen haast om het volgende dier te vinden en een lijstje af te vinken; we maken foto’s zolang we willen en niemand vraagt ‘ben je al klaar?’
 • eenmaal in de accommodatie is er alle tijd om foto’s te bekijken en te editen, van elkaar te leren en urenlang over fotografie te praten!
Kalahari conservancy
Kalahari conservancy
wildlife photography

Data en kosten

Reisdata: dinsdag 6 tot en met donderdag 14 mei 2025

Kosten: € 5695 per persoon

De totale kosten zijn op basis van gedeelde accomodatie voor de alle nachten. Wil je liever geen kamer of tent delen? Dat kan natuurlijk ook. Je betaalt dan € 1425 extra. Er is een aanbetaling van 20% verschuldigd. 

Korte dagindeling:

Dag 1: aankomst in Kasane, korte transfer naar Chobe, namiddag drive
Dag 2: hele dag in Chobe, per auto of per boot
Dag 3: ochtendactiviteit Chobe, daarna per auto transfer naar Kazuma Pan
Dag 4: dagtocht VicFalls
Dag 5: dagtocht Hwange
Dag 6: ochtendactiviteit, daarna vlucht naar Khwai
Dag 7: ochtendrive en bush wandeling
Dag 8: dagtrip met mokoro (boot)
Dag 9: ochtendactiviteit, einde ochtend check out en korte vlucht naar Maun

Wat is inbegrepen?

 • alle vervoer Kasane via Kazuma naar Maun (binnenlandse vluchten: prijswijzigingen voorbehouden)
 • acht overnachtingen op basis van tweepersoonskamers/tenten
 • Engelssprekende plaatselijke gids
 • Nederlands en Engels sprekende professionele fotograaf
 • thee, koffie, water en firsdrank
 • lokaal bier en huiswijn
 • twee activiteiten per dag
 • dagtrip naar Victoria Watervallen (Zimbabwe)
 • dagtrip naar Hwange (Zimbabwe)
 • alle entreegelden

Wat is niet inbegrepen?

 • internationale vluchten
 • overige alcoholische drankjes
 • optionele activiteiten, zoals bijvoorbeeld een helicoptervlucht
 • visakosten voor Zimbabwe (ongeveer $ 45)
 • eventuele reisvaccinaties
 • reis- en annuleringsverzekering
 • fooi en souvenirs
wildlife photography

Uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Aankomst Kasane

Ik hoop je vandaag te verwelkomen op het vliegveld Kasane. Dit is iets meer dan anderhalf uur vliegen vanaf Johannesburg. Vanaf hier hebben we een korte transfer (over de weg) naar onze eerste accommocatie, vlakbij Chobe National Park. We slapen hier in luxe tenten, met uitzicht over de rivier.

Chobe National Park staat bekend om de grote kuddes olifanten die de rivier oversteken en er zwemmen en drinken. Verder vind je hier veel typische rivierdieren zoals nijlpaarden, visarenden, krokodillen en nog veel meer. Maar er zijn ook leeuwen, wilde honden, buffels en allerlei antilopes.

Dag 2 Chobe National Park

Vandaag maken we een game drive in het park en we verkennen de rivier per boot. Op die manier hebben we weer een heel ander perspectief en kunnen we heel andere foto’s maken dan vanuit de auto. En natuurlijk help ik je daarbij!

Dag 3 Naar Kazuma

Na een ochtendactiviteit in het park, worden we per auto naar Kazuma gebracht. Hier slapen we in een lodge met kleine chalets, met een rieten dak. Deze lodge is zeer eco-vriendelijk opgezet! Het ligt op de grens met Zimbabwe, wat ons de mogelijkheid biedt om ook daar een aantal dingen te bezoeken.

In de namiddag maken we een game drive in Kazuma.

Dag 4 Dagtrip Victoria Watervallen

Vandaag gaan we Botswana even verlaten en bezoeken we de in Zimbabwe gelegen Victoria Watervallen. De watervallen liggen op de grens met Zambia, waar vandaan je ze ook kunt zien. Met een breedte van maar liefst 1.5 km behoren ze tot de grootste watervallen ter wereld. Je moet niet bang zijn om nat te worden, want het spatwater veroorzaakt een fikse nevel. Een regenjas en een hoes voor je camera zijn dus geen overbodige luxe. Maar hoe mooi is het om dan die regenboog in de nevel vast te leggen met de donderende watervallen erachter?

Dag 5 Dagtrip Hwange

Net aan de andere kant van de grens ligt, in Zimbabwe, Hwange National Park. Dit park is veel droger dan Chobe en heeft daardoor een totaal andere diversiteit in zowel flora als fauna. De varieteit is enorm, zowel in zoogdieren als in vogels. Hier kun je met je camera je hart ophalen!

Dag 6 Op naar de Okavango Delta

Na een laatste ochtendactiviteit in Kazuma, gaan we terug naar Kasane Airport waarvandaan we met een klein vliegtuigje zullen vliegen naar de landingsbaan van onze volgende overnachtingsplaats: Camp Khwai. Hier slapen we weer in luxe tenten in een zeer kleinschalig kamp. Je waant je hier echt alleen op de wereld! Het kamp ligt op een van de droogvallende gebieden in een van de uitlopers van de Okavango Delta.

De Kavango rivier, komend vanuit Angola, stuit in Botswana op een enorme zandvlakte. Omdat het water niet verder kan, vertakt het in honderden uitlopers als de vingers van een hand en zakt vervolgens gedurende het jaar langzaam weg in het zand. Tot in het nieuwe seizoen het nieuwe regenwater weer wordt aangevoerd.

Het levert een uniek natuurgebied op: veel water, riet, papyrus, waterlelies en duizenden kleine en grotere eilandjes, kanalen en vertakkingen. Alles wat hier leeft, moet soms zwemmen, zelfs de leeuwen!

wildlife photography
fotoreis Kenia

Dag 7 en 8 Okavango Delta

Vanuit dit kamp zijn allerlei activiteiten mogelijk. Wandelingen, tochten per mokoro (een soort kano, geruisloos voortgduwd met een vaarboom), een trip naar het nabijgelegen Moremi en game drives, ook in donker! Afhankelijk van de waterstand en de waargenomen dieren zullen we later pas beslissen wat we precies gaan doen en wanneer. Maar dat het hoe dan ook spectaculair wordt, is zeker!

Omdat de Delta groot en moeilijk bereikbaar is, is het hier heel stil en rustig. Je zult echt enorm genieten van de overweldigende natuur om je heen en echt tot rust komen. En vooral ook fotografisch is het een walhalla.

Dag 9 Laatste dag

Helaas, het is alweer de laatste dag! Na nog een laatste ochtendactiviteit gaan we met weer een klein vliegtuigje van het kamp naar het vliegveld van Maun. Maun is de ‘grote stad’ bij de Delta, waar vanuit alle accommodaties kunnen worden voorzien van boodschappen, brandstof en noem maar op. 

Van hieruit kun je terugvliegen naar Johannesburg (ongeveer een uur en drie kwartier) of bijvoorbeeld naar Kaapstad (tweeënhalf uur) om daar nog wat extra dagen aan je vakantie te plakken. 

fotoreis Kenia

Boekingen

Je boekt rechtstreeks bij Backroads Africa. Zodra de reis is volgeboekt, ontvang je de eerste factuur voor de aanbetaling. Hiermee verzeker je jezelf van een plaats. Het resterende deel dient 60 dagen voor aanvang te zijn voldaan. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen. 

Een safari is een bijzondere reis en ik bied je de mogelijkheid om mee te gaan op een heel exclusieve fotorondreis in Botswana. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee en vul dat boekingsformulier in!

Heb je toch eerst nog wat vragen? Gebruik dan het contactformulier. Veelgestelde vragen vind je ook in de FAQ.

Boekingsformulier

fotoreis Kenia