Fotoreis

Samen met Backroads Africa bied ik een zeer exclusieve achtdaagse fotoreis aan in de Timbavati in Greater Kruger, Zuid Afrika. Ga je mee?

Ik ben zo blij en trots dat ik – samen met Backroads Africa – een exclusieve achtdaagse (zeven nachten) fotosafari  kan aanbieden in de Greater Kruger in Zuid-Afrika!

Greater Kruger

Tegen Kruger Nationaal Park aan ligt de Timbavati, een reservaat dat volledig in handen is van particulieren. Het is ongeveer 60.000 hectare groot, wordt heel goed onderhouden en het grenst aan Kruger, met vrije doorgang voor de dieren. Het Kruger Nationaal Park wordt samen met alle privé reservaten die ertegenaan liggen (waarvan de Timbavati er dus een is) the Greater Kruger National Park genoemd. De privé reservaten zijn niet toegankelijk voor toeristen die zelf autorijden en je kunt er alleen slapen in speciaal daarvoor aangewezen safari lodges en kampen. Hier zijn gespecialiseerde en zeer ervaren rangers die je meenemen op de reis van je leven: safari!

Game drives in open safari auto’s en begeleide bush wandelingen zijn deel van de ervaring. Omdat deze gebieden al meer dan vijftig jaar beschermd zijn, dwalen de dieren hier onbezorgd rond en trekken ze zich vaak weinig tot niets aan van onze aanwezigheid. De perfecte kans voor spannende ontmoetingen en geweldige fotografie!

Timbavati

Iedereen is welkom

Deze reis is voor iedereen die van natuur houdt, het leuk vindt om foto’s te maken en het geduld heeft om rustig te observeren en te wachten op dat ene geweldige moment! Ook al is het een fotoreis, je hoeft echt geen professioneel fotograaf te zijn of een zeer ervaren safari-ganger. We willen simpelweg dat je volledig geniet van alles dat de bush je te bieden heeft. En we willen je volop de gelegenheid bieden om fantastische foto’s te maken, op welk niveau dan ook. De gidsen zijn erbij om je te helpen en zoveel mogelijk informatie te geven over alles dat je ziet.

Maar let op: er is per reis slechts plaats voor 6 personen, dus twijfel niet te lang! Dit is echt een geweldig aanbod voor een supertoffe en exclusieve safari!

“Dankzij de ervaren rangers en trackers en Simone’s kennis van de bush en de dieren die er leven hebben we ontzettend veel gezien en geleerd.  Ik ben met veel fantastische foto’s thuisgekomen.” (Wim Blom)

Details

Overnachtingen

De eerste nacht slaap je in Outlook Lodge Lakefield in de buurt van het vliegveld in Johannesburg. De volgende ochtend vroeg wordt de hele groep opgehaald voor een privé transfer van een halve dag naar de Timbavati.

De eerste twee nachten in de bush verblijf je Shindzela Tented Camp. Een reis naar Afrika is niet compleet als je niet minstens een nacht onder canvas hebt geslapen! Shindzela is een authentiek kamp met safaritenten, zonder omheining met de bush. De accommodatie bestaat uit zeer comfortabele grote canvas tenten, op houten platforms, elk met een eigen badkamer (douche, toilet en wastafel). Het hele kamp bestaat verder uit een overdekte diner- en loungeplek met een rieten dak, de keuken, een centrale Afrikaanse open vuurplaats (boma) en een klein zwembad. Shindzela maakt gebruik van zonne-energie, gasgestookt warm water en lantaarns. Er zijn geen oplaadpunten in je tent, maar iedere tent heeft zijn eigen oplaadkastje in de lounge. Laad alles overdag op en neem het ’s nachts mee naar je tent, want hyena’s vinden elektronische spullen vaak maar wat interessant! Verder is er overal in het kamp gratis WiFi.

Op de vierde dag worden we naar het tweede kamp gebracht (deze transfer is inclusief), waar we vier nachten zullen blijven. Voor de rest van deze fotoreis zal Umlani Bush Camp (fair trade) ons thuis zijn. Umlani is in 1989 gestart door Marco en Marie-Louise Schiess in het centrale deel van de Timbavati. Marco en Marie-Louise wilden hun visie op een echt Afrika-avontuur in het kamp terug laten komen. Ze wilden dat het kamp volledig op zou gaan in de omgeving en dat is gelukt: het hele kamp is gebouwd mat natuurlijke materialen in traditioneel Afrikaanse stijl. De hutten hebben allemaal een eigen badkamer, in de open lucht!

Het algemene deel van het kamp omvat een overdekte ruimte voor diner en ontbijt, een klein winkeltje, de kampkeuken, een centrale Afrikaanse vuurplaats (boma), een zwembad en een dek dat uitkijkt over het reservaat en waar de lunch wordt gegeten. Umlani gebruikt net als Shindzela zonne-energie, gasgestookt warm water en lantaarns. Je kunt in je eigen hut je camerabatterijen opladen en er is een centraal oplaadpunt, mocht de zonne-energie even te wensen overlaten. Er is gratis WiFi rondom de dinerruimte.

In beide kampen heb je dus eigen sanitaire voorzieningen en verder zijn bedlinnen, handdoeken, klamboes, toiletartikelen en muggenspray inclusief.

De safari-auto’s

We gaan dagelijks twee keer op pad in de bush. In de vroege ochtend en in de namiddag. We maken daarbij gebruik van open 4×4 safari-auto’s: de perfecte manier om dieren te zien en foto’s te maken! Er passen negen mensen in zo’n auto, maar omdat we jullie graag allemaal de kans willen geven mooie foto’s te maken, zullen we nooit met meer dan zes mensen in de auto zitten. Zo heeft iedereen genoeg plaats voor zijn camera-uitrusting en kun je makkelijk aan beide kanten van de auto fotograferen.

wildlife photography

Begeleiding

In beide kampen hebben we een ranger die de auto bestuurt, de radio hanteert (daarmee staan we in contact met andere auto’s in het gebied) en de eindverantwoordelijkheid heeft. Daarnaast zit er een zogenaamde tracker op de motorkap van de auto die de hele tijd let op sporen om zo makkelijker dieren te kunnen vinden.

En Simone Janssen gaat mee als fotograaf. Ze heeft als reisbegeleider gewerkt in Zuidelijk Afrika van 2004 tot 2007. In die periode heeft ze een voltijdse cursus van een maand gedaan bij Eco Training om meer over de bush te leren, zoals over dieren, bomen, sporen en al het andere dat deel is van de grote Afrikaanse circle of life. In Nederland is Simone een zeer ervaren professioneel fotograaf, vooral voor bruiloften, maar zodra het even kan reist ze weer naar Afrika!

Uitrusting

Neem een camera die je goed kent. Zowel zoom- als groothoeklenzen zijn handig. Een extender is zeker bruikbaar, alhoewel je die ’s avonds waarschijnlijk eraf wilt halen om je lens wat lichtsterker te maken. Materiaal huren is ook een optie, zowel in Nederland als in Zuid-Afrika (in dat geval: neem even contact op met Backroads Africa!). Als je niet zeker weet of jouw spullen toereikend zullen zijn, neem dan even contact met me op.

Extra’s

We bieden deze fotoreis aan met een voorovernachting in Johannesburg (de meeste vluchten vanuit Nederland komen ’s avonds laat aan) en transport van en naar het vliegveld tot in de beide kampen in de Timbavati. Als je je vakantie wilt uitbreiden met een bezoek aan Kaapstad, een trip door de Blyde River Canyon of naar Swaziland, dan kan Ingrid van Baxckroads Africa je daar prima bij helpen. Ze heeft veel ervaring in Afrika (ze woont er zelf al twintig jaar) en heeft al heel wat maatwerkreizen in elkaar gezet.

Hoe ziet een safaridag eruit?

 • wake up call net voor zonsopgang: we gaan op pad!
 • bij terugkomst in kamp een uitgebreid Engels ontbijt
 • vrije tijd om te zwemmen, slapen of eens op je gemak je foto’s te bekijken
 • lunch!
 • in de namiddag de tweede game drive, met een sun downer (drankje bij zonsondergang) in de bush
 • en tot slot diner bij het kampvuur

Waarom is dit specifiek een fotoreis?

 • we hebben ruimte in de auto’s, niemand hoeft in het midden te zitten
 • er is niet alleen een ranger maar ook een zeer ervaren fotograaf om je te helpen de beste foto’s te maken
 • er is geen haast om het volgende dier te vinden en een lijstje af te vinken; we maken foto’s zolang we willen en niemand vraagt ‘ben je al klaar?’
 • terug in het kamp is er alle tijd om foto’s te bekijken en te editen, van elkaar te leren en urenlang over fotografie te praten!

wildlife photography

Data en kosten

Er zijn op dit moment twee reizen gepland:

18-25 juli 2020: ZAR 43.450 per persoon (zat-zat; hoogseizoen) (6 plekken beschikbaar)
13-20 maart 2021: prijs op aanvraag (zat-zat; hoogseizoen) (6 plekken beschikbaar)

De totale kosten zijn op basis van een tweepersoonskamer, met een aanbetaling van 50% bij boeking voor de reis in 2019 en 10% bij boeking voor de reizen in 2020 en 2021. Afhankelijk van de wisselkoers komt dit neer op ongeveer € 2325 in 2019 en € 2725 in 2020. De inflatie in Zuid-Afrika is momenteel vrij hoog, vandaar dat de reis ieder jaar duurder wordt. De betaling en prijs is in Zuid-Afrikaanse Randen omdat je rechtstreeks boekt bij Backroads Africa en dat is gevestigd in Zuid-Afrika.

Indeling:

Dag 1: aankomst in Johannesburg bij Outlook Lodge Lakefield
Dag 2: vroege transfer van Jo’burg naar Shindzela Tented Camp
Dag 3: overnachting Shindzela Tented Camp
Dag 4: transfer naar Umlani Bush Camp
Dag 5: overnachting bij Umlani
Dag 6: overnachting bij Umlani
Dag 7: overnachting bij Umlani
Dag 8: transfer terug naar JNB Airport, aankomst late namiddag

Wat is inbegrepen?

 • transfer van en naar Johannesburg (ongeveer 480 km enkele reis) met een privé voertuig
 • 1 overnachting in Johannesburg Outlook Lodge Lakefield
 • 2 overnachtingen bij Shindzela Tented Camp
 • 4 overnachtingen bij Umlani Bush Camp
 • transfer van Shindzela naar Umlani
 • alle game drives met exclusieve auto’s (max 6 mensen per auto) en gekwalificeerde ranger en fotograaf
 • toegangskosten Timbavati (conservation levy)
 • alle maaltijden (behalve lunch en diner op dag 1, lunch op dag 2 en lunch en diner op dag 8)
 • koffie, thee en water
 • in Umlani: alle drankjes, ook alcoholische

Wat is niet inbegrepen?

 • je vlucht van en naar Zuid-Afrika
 • frisdrank en alcoholische drankjes bij Shindzela
 • fooi en souvenirs

Boekingen

Je boekt bij Backroads Africa. De eerste aanbetaling moet binnen zes weken na de boeking binnen zijn om je plaats te bevestigen. Je wordt geacht zelf je eigen reis- en annuleringsverzekering te regelen. De reis gaat door bij minimaal vijf deelnemers.

Een safari is een bijzondere reis en we bieden je de mogelijkeheid om mee te gaan op een heel exclusieve fotoreis in Zuid-Afrika. Je zal zeker niet teleurgesteld worden. Denk niet te lang na, ga gewoon mee!